Llimoner


Citrus limonum
 El llimoner té una fusta amb crosta llisa i fusta dura i groguenca molt apreciada per a treballs d'ebenisteria. És considerat un dels arbres fruiters més importants del món, per això el seu cultiu i el seu consum es realitza amb igual importància en els cinc continents.
En els Països Catalans es cultiva sobretot al País Valencià,  Xàtiva, València, Alacant, Castelló de la Plana i també a Sóller, a Mallorca. A Catalunya és un dels cítrics menys cultivats. És habitual trobar-lo en els horts de les comarques que tenen un clima suau de caràcter marítim temperat.
El fruit, la llimona, és de color groc pàl·lid. És de gust àcid. Tradicionalment se li atribueixen nombrosos usos, concretament, al seu fruit, la llimona. És utilitzada per prevenir l'acció de virus i bacteris, tot augmentant les defenses de l'organisme. És a dir, activa els glòbuls blancs degut al seu alt contingut en vitamina C. En gastronomia es fa servir tant la polpa de la llimona, com la seva pell, sovint per a aromatitzar per exemple, en diversos guisats o rissotos o com a condiment, i fins i tot les fulles del llimoner, que es mengen fregides o en bunyols. S'utilitza per a fer postres o begudes, com la llimonada. També, per pastisseria en general (per exemple, pastís de mousse de llimona, braços de gitano de llimona, etc.) i per aromatitzar diversos plats.
Provem la llimona!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada